top of page
ukras.png

Српска Школа при Цркви Св. Тројице

2004 година, Парохија Свете Тројице

     Од првих дана формирања заједнице у Западном Јоркширу, улаган је напор да се оснује допунска школа у којој би се учио Српски језик, наша култура и историја. У касним педесетим годинама и раним шездесетим, основана је редовна Недељна школа која се одржавала у српском клубу на Волмер Вилас, Манингхам Лејн, у Брадфорду. Имала је око педесеторо деце који су редовно долазили на наставу, а учитељи су им били Срби који су морали да напусте своју домовину. То су Мићо Мартиновић и Гина Кораћ. Када се наша заједница раширила по Јоркширу и Ланкаширу, о. Валеријан Штрбац је држао часове суботом ујутру у Векфилду у Нови Зетланд улици, а суботом после подне у Брадфорду у Ст. Колумбас цркви иа Хортон Грејнџ Роад (било је око тридесеторо деце). Тако је било до преласка у Брадфорд.

Црква Свете Тројице - слика 10.jpg

     Потом, од 1982 па до 1985 год. у црквеним просторијама у Брадфорду, Недељну школу су водиле Рада Мијаиловић (девојачко Ђурђевић) и Мирјана Тица (девојачко Ђапић), а веронауку је држао о. Мирослав Лазаревић.

     

     Од 1997 до фебруара 2003 год.школу наставља да води Марија Крлић. Од тада се улази у другу фазу рада Недељне школе, коју похађају деца друге генерације. Учитељ је др. Милош Лукић. Он часове углавном држи на Енглеском за децу узраста од 4 до 17 година. У школи има доста забавног програма са посетама пантомајм и другим забавним местима.

Недавно су сва деца Недељне школе, заједно са својим родитељима, ишли на екскурзију у Шкотску.

     Родитељи, молимо Вас, када ово прочитате помислите на Вашу децу и доведите их у Недељну школу.

 

     Часови се одржавају сваке друге Суботе, а почињу у 11:00 часова. Распоред часова је изложен на огласној табли у нашој сали, а можете посетити и школски вебсајт.

 

А ово су утисци деце наше Недељне школе:

 

Давид Лукић, 12 година.

 

     Учим о православној вери, али учим и како да читам и пишем ћирилицу. Учимо о историји Југославије, светитељима из прошлости, и како да играмо.

Марија (Маја) Мијаковац 10 година, и Сузана Лукић 11 година.

     Ми волимо да долазимо у Недељну школу јер је забавно и ми много у њој научимо. Учимо шта је разлика између добра и зла и учимо нове речи. За специјалне прилике, рецитујемо и играмо народне игре, и то је врло забавно. После Недељне школе идемо у цркву, а онда учимо да играмо. Дакле, нисмо уморни, јер наши родитељи и учитељи спреме за нас храну. МИ ВОЛИМО НЕДЕЉНУ ШКОЛУ!!!

Црква Свете Тројице - слика 8.jpg

Српска Школа - Манингхам Лејн, Брадфорд

bottom of page