top of page

.

2004 год, Парохија Свете Тројице

     Почеци верског живота Срба у овом делу Велике Британије потичу још из 1947 год. У децембру 1947 год. је дошла прва група расељени Срба на просторе данашње парохије. Дошли су из логора у Немачкој.   

Црква Свете Тројице - слика 21.jpg

Логор у Немачкој

Heading 2

 Са властима ове земље су склопили уговор на три године. Обавезали су се да ће то време провести на раду у рудницима, текстилним фабрикама или фармама. Они који су се определили за рад на фармама су углавном, слати у Шкотску. Они који су изабрали рад у рудницима или текстилним фабрикама су долазили у Јоркшир. Сви они су потицали из патријархалних српских фамилија и били васпитани у православном духу и српској традицији. Ову веру су носили у својим душама и чували је као највеће благо. Чим су се колико толико скућили, искра вере се почела у њима распламсавати. Осетили су потребу и за успостављањем верског живота. Организују се, проналазе православне свештенике и јеромонахе, и почињу да врше света Богослужења. У почетку су то радили скромно и са средствима која су имали на располагању, али су то радили са јаком вером у Бога, чврстом надом у боље сутра и одлучношћу својствену само српском народу.

     По истеку трогодишњег уговора, били су у могућности да траже посао који желе. Онда су они који су већ били по већим местима у Јоркширу почели да позивају своје рођаке, пријатеље и комшије да долазе ка њима. Налазили су им послове и смештај. Тако су се почеле формирати српске заједнице у Лидсу, Брадфорду, Векфилду, Халифаксу, Худерсфилду итд.

     Овде су почели заснивати своје породице. Прво венчање је било 27. јануара 1951 год. у Силсден (близу Кифли) на Св. Саву. Венчали су се Јован Пиплица и Дара Кукић, а венчање је обавио јеромонах Јустиниан Илкић. Прво заведено венчање парохије Свете Тројице је венчање Милана Бјелана и Џозефин Хау. Венчање је у Лидсу 24. јануара 1953 год. обавио јеромонах Јустиниан Илкић. Кумови су били Душан Бјелић и Урош Матијаш. Прво крштење је обављено у Кифли 11. јануара 1953 год. Крштен је Душан Стојановић, син Николе и Марије Стојановић. Кум је био Бора Ивковић. Крштење је обавио јеромонах Јустиниан Илкић. Нажалост, било је и прво опело а њега је извршио протосинђел Валеријан Штрбац. Опело је извршено у месту Хеленсбург у Шкотској 15. јануара 1954 год. Опојани су Никола Матић, рођен 1915 год. и Душан Поповић, рођен у селу Мокро код Топоља у Далмацији 1922 год. Обојица су погинули на раду 12. јануара 1954 год. Материјално стање наших људи се побољшавало, па се средином 1952 год. рађа идеја о куповини цркве.

     Јеромонах Јустиниан Илкић формира одбор за куповину. Председник овог одбора био је мајор Петар Вукадиновић а благајник Властимир Штуловић. По местима се постављају повереници који, у том месту, скупљају прилог и шаљу га главном благајнику. За седиште парохије се одређује Халифакс и у њему се купује зграда.     

Црква Свете Тројице - слика 16.jpg
Црква Свете Тројице - слика 6.jpg
Црква Свете Тројице - слика 14.jpg

     У лето 1953 год. јеромонах Јустиниан Илкић одлази за Канаду а 18. децембра 1953 год. дужност пароха прима протосинђел Валеријан Штрбац. Он наставља започети посао, и купује бившу методистичку капелу Маунт Кармел. Ова зграда је била склона паду, али после великих радова на њој, је реновирана, и коначно била освећена 26. септембра 1954 год. Ово је званично био почетак рада Српске православне парохије Свете Тројице у Халифаксу. Његово Величанство Краљ Петар Други је присуствовао овом освећењу, заједно са другим грађанским и црквеним великодостојницима.

     Иницијативом о. Валеријана купљен је садашњи храм у Брадфорду, и његовим залагањем почели су радови на реновирању и адаптацији цркве.

     Протосинђел Валеријан Штрбац је умро 24. новембра 1977 год. надзирући радове у Брадфорду и жртвујући се до краја да се започето дело доврши. Његове последње речи су биле „слажите се и довршите ово свето дело“. Освећење нове цркве и духовног центра је обавио епископ западноевропски г. Лаврентије 15. октобра 1978 год.

     Протосинђела  Валеријана је наследио јеромонах Лазар Кршић, који је на овој парохији остао нешто више од годину дана. Он је сада духовник у манастиру Тавни у Републици Српској. Њега наслеђује јеромонах Лонгин Крчо, сада епископ за Америку и Канаду митрополије Новограчаничке. Потом за свештеника долази јереј Мирослав Лазаревић. Он је сада парох у Вашингтону. У периоду када нисмо имали сталног свештеника, парохијске дужности је вршио протојереј-ставрофор Миленко Зебић, парох из Бирмингема. 14. децембра 1985 год. за пароха парохије Свете Тројице бива постављен о. Жарко Недић, који је и данас свештеник ове парохије. Протојереј Жарко Недић је рођен 29. новембра 1957 год. у селу Осечина. Овде је завршио основну школу. У Богословију Св. Саве у Београду се уписује 1972 год. а исту завршава 1977 год. Потом се уписује на Теолошки факултет Српске православне цркве у Београду и на истом дипломира 19. марта 1982 год. Рукоположен је у чин ђакона у Саборној цркви у Београду на Цвети 1985 год. Рукоположио га је тадашњи Патријарх српски Герман. У чин свештеника је рукоположен на празник Ваведења Пресвете Богородице 1985. у манастиру Ваведењу у Београду. Рукоположење је извршио епископ г. Лонгин Крчо. Протојереј Жарко Недић је ожењен. Он и протиница Милица имају три сина.

     Први председник ове црквене општине био је мајор Петар Вукадиновић. Он је ову функцију обављао од 1952 до 1954 год. Од 1954 до 1963 год. председник је био Никола Вујанић. Од 1963 год. парохијом управља привремено повереништво на чијем челу је био парох о.Валеријан Штрбац. Од 1977 до 1989 год. председник црквене општине је Миле Рнић. Њега на овој дужности наслеђује Тривун Русић и на њој остаје до 2003 год. Садашњи председник је Јован Прица, који је на овој дужности од маја 2003.

     При парохији Свете Тројице постоје: црквени хор, Недељна школа, црквено и четничко коло сестара и фолклорна група Морава, и подмладак ове групе.

bottom of page