top of page

.

Прота Жарко Недић

Прота Жарко Недић слика 1.jpg

    Прота Жарко Недић рођен је 29-ог новембра 1957 год. у селу Осечина, општина Осечина, од оца Десимира Недића и мајке Десимирке рођене Аћимовић. Био је трећи од њихових пет синова. Основну школу "Браћа Недић" завршио је у Осечини.


     На предлог тадашњег свештеника у Осечини, протојереја-ставрофора Милорада Јовановића, а по благослову епископа Шабачко-ваљевског, блаженопочившег Јована Велимировића. Године 1972. уписује Богословију Светог Саве у Београду. Исту завршава 1977 год. као ђак генерације. У дипломи му је просечна оцена пет. Исте године уписује Богословски факултет у Београду. Дипломира у марту 1982 год. као студент генерације са просечном оценом 8.94. По одслужењу војног рока запошљава се у Патријаршијском управном одбору. 22-ог септембра 1984 год. оженио се Милицом Чубрило, медицинском сестром која је радила на Уролошкој клиници у Београду. У браку добијају три сина Јована, Николу и Милана. на Цвети 1985 год. блаженопочивши Патријарх Герман, чији је био један од 4 стална чтеца, га је у Саборној цркви у Београду, рукоположио у чин ђакона и поставио за ђакона цркве Лазарице у Београду.


    На овој дужности је остао до Ваведења 1985год. када га је новоизабрани епископ Лонгин Крчо, рукоположио у чин презвитера у манастиру Ваведење у Београду. 14-ог децембра 1985 год. долази у парохију Свете Тројице у Брадфорду-Енглеска, у то време, епархија Западно-европска чији је епископ био владика Лаврентије.


    Сада је у чину протојереја-ставрофора. Секретар је епархије Британско-скандинавске. Архијерејски намесник Британско-ирски.

bottom of page