top of page
Writer's pictureСПЦ Свете Тројице

ВАСКРШЊЕ БОЈЕ И ФАРБАЊЕ ЈАЈА




ВАСКРШЊЕ БОЈЕ И ФАРБАЊЕ ЈАЈА







Шарено васкршње јаје је традиција која се код нас православних Срба упражњава од времена примања хришћанства 867. г. Једна, од више симболика васкршњег шареног јајета симболизује Христов гроб, а разбијање јаја чудо Васкрсења, отварање гроба и излазак васкрслог Христа из њега. Интерпретација симболике црвене боје укључује неколико различитих прича, у којима су главни ликови жене. Ове две су најупечатљивије.


Према једној причи, Богородица је поклонила корпу јаја чуварима свог заробљеног Сина, молећи их да се према Њему добро понашају.А када су њене сузе пале на јаја, она су се обојила у црвено.


Друга прича повезује црвена јаја са Маријом Магдаленом која је римском цару Тиберију испричала о Христовом васкрсењу. Цар је васкрсење сматрао немогућим. Марија Магдалина га је питала да ли би поверовао ако види неко чудо. На потврдан царев одговор, Марија Магдалина је цару дала котарицу јаја и рекла ”Хрpистос Васкрсе”. На ове њене речи сва јаја у котарици су постала црвене боје.


Фарбање јаја је било нешто што се радило на Велики Четвртак, па се овај дан звао Црвени четвртак. Код нас Среба се распространило фарбање на Велики Петак када је Спаситељ Христос разапет. Црвена боја симболизује крв распетог Исуса. Велики Петак је дан жалости и присећања на све што је претходило Христовим мукама на крсту,

али и припрема за велики духовни празник Христовог васкрсења. Зато је шарено васкршње јаје симбил васкрсења. Црвена боја, такође симболизује срећу, радост и веру, па се прво јаје које се офарба оставља и чува поред славске иконе до следећег Великог Петка као ”чуваркућа”, симбол заштите укућана и хармоније у дому.


Поред црвене боје, јаја се фарбају и у друге боје. Љубичаста боја је боја поста, посебно дана који претходе Васкрсу. Ова се боја у древним временима сматрала драгоценом и повезивала се са краљевима. Симболизује покору, понизност и меланхолију, саморефлексију и преиспитивање које претходи буђењу, расту и развоју, ткз, духовном васкрсењу. Зелена је боја природе, свежине и боја наде, која симболизује обећање новога живота. Жута боја је повезана са свим драгоценим стварима, а васкрсење Христово , за нас вернике, је најдрагоценији догађај у историји нашег спасења. Ружичаста је боја која симболизује буђење природе које се дешава у

пролеће, а и Васкрс увек пада у пролеће.


Куцање јајима и њихово разбијање симболизије васкрсење.





26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page